Otwierasz restaurację – Tych środków nie powinno zabraknąć w twoim lokalu. 0
Otwierasz restaurację – Tych środków nie powinno zabraknąć w twoim lokalu.

Jakich środków czystości nie powinno zabraknąć w nowo otwieranej restauracji?

Planujesz w najbliższym czasie otworzyć restaurację, lub jesteś już w trakcie wyposażania swojego pierwszego lokalu gastronomicznego? Jeśli tak to na pewno wiesz, że jednym z najważniejszych obszarów gastronomii jest czystość i higiena. W lokalach w których karmi się ludzi przepisy są mocno rygorystyczne, a i współcześnie klienci oceniają już nie tylko serwowane posiłki, ale i komfort oraz czystość. Ponieważ rynek środków czystości jest dosyć duży, nie jest łatwo podjąć decyzję, które preparaty będą niezbędne i które warto zakupić już na samym początku. Dlatego też przygotowaliśmy  "niezbędnik restauratora" – czyli 10 podstawowych środków czystości, które powinny znaleźć się w  Twoim lokalu.

 

W przypadku restauracji warto zainwestować w profesjonalne środki czystości i materiały eksploatacyjne dedykowane dla gastronomii - to jedna z podstawowych zasad. Z pozoru profesjonalne środki mogą wydawać się droższe niż popularna chemia gospodarcza z supermarketu, w dłuższej perspektywie przekonasz się jednak, że wszystko to co jest profesjonalne jest bardziej ekonomiczne. Środki czystości dedykowane dla przemysłu spożywczego to bardziej wydajne preparaty, ponieważ są mocno skoncentrowane i mają doskonałe właściwości czyszczące dla charakterystycznych kuchennych zabrudzeń. A dzięki temu, że są wydajne praca jest szybsza i bardziej efektywna. W całości sprawia to, że zakup profesjonalnej chemii jest bardziej ekonomiczny. Podobnie wygląda sytuacja z dozownikami i materiałami eksploatacyjnymi. Pozornie droższe rozwiązanie czyściwo lub ręcznik papierowy plus dozownik jest dużo bardziej opłacalne. Dzięki zastosowaniu odpowiednich podajników zmniejsza się zużycie materiałów (podobnie dzieje się w przypadku papieru toaletowego, czy mydła) co może pomóc zredukować koszty związane z wyposażeniem naszego pierwszego lokalu.

 

Płyn do mycia naczyń podstawowym środkiem w kuchni

Podstawową funkcją restauracji, kawiarni czy baru jest karmienie gości. Przygotowywanie jedzenia powoduje jednak powstawanie brudnych naczyń. Dlatego też w każdym, czy to w małym, czy dużym lokalu niezbędny będzie płyn do mycia naczyń, a w szczególności płyn do ręcznego mycia, który pozwoli szybko bez włączania zmywarki wyczyścić niezbędne naczynia. Rekomendujemy do tego płyn Tenzi Boberex, który jest skoncentrowany i ma świetną wydajność, a poza myciem nabłyszcza naczynia. Jeżeli otwierasz lokal, który będzie wyposażony w zmywarkę warto zaopatrzyć się w profesjonalny płyn do maszynowego mycia naczyń np. Buzil DW 25 oraz nabłyszczacz Buzil DW 40 Profesjonalne płyny do zmywarek mają to do siebie, że są mocno skoncentrowane a ponadto mają doskonałe właściwości myjące. Oba preparaty warto zakupić w kanistrach o pojemności 10 l ponieważ na pewno będą używane codziennie, a zakup większej pojemności jest zwyczajnie tańszy. 

 

 Jak usunąć trudne tłuste pozostałości i przypalone resztki?

Kiedy już zadbasz o należytą czystość i błysk naczyń warto skupić się na samej kuchni i używanych urządzeniach. Jednym z najtrudniejszych zadań jest  doczyścić przypalone resztki lub trudne tłuste zabrudzenia na piekarnikach czy rusztach. Jednak jeśli twój personel będzie miał dostęp do odpowiednich środków nie powinno być z tym żadnego problemu. Do takich ciężkich prac polecamy Buzil Buz® Grillmaster G576. Dostępny jest w praktycznej butelce ze spryskiwaczem, gotowy do użycia i wyjątkowo skuteczny. Nie straszne mu przypalenia, zaschnięty tłuszcz, olej czy ślady po smażeniu. A ponieważ intensywne i gruntowne czyszczenie nie odbywa się codziennie środek możesz zakupić w niewielkiej pojemności 0,6 l.

 

Codziennie mycie powierzchni w kuchni: blaty, lady i podłogi.  

Doskonale sprawdzi się do tego Buzil Bistro G435. Jest uniwersalnym i mocno skoncentrowanym środkiem, który na początku działalności w nowej kuchni będzie doskonały. Płyn ma zasadowy odczyn i jest dedykowany dla przemysłu spożywczego – skutecznie rozpuszcza wszystkie zabrudzenia typu kuchennego (tłuszcz, oleje, białka). Możesz nim umyć zarówno odporne na zasady podłogi, jak też i kuchenne blaty czy kafelki, ściany lub meble.

 

Obowiązkowa dezynfekcja

To, że powierzchnie i urządzenia w gastronomii należy dezynfekować nie powinno podlegać żadnej dyskusji. Tam gdzie pojawia się ryzyko przenoszenia bakterii, gdzie karmi się ludzi dezynfekcja jest obowiązkowa. Codziennie nie trzeba jednak wykonywać gruntownych prac czyszczących, tym bardziej na początku działalności. Dlatego też do prac dezynfekcyjnych rekomendujemy preparat Buzil Budenat® Rapid D444 – płyn do szybkiej dezynfekcji, który nie wymaga wycierania, spłukiwania i jest bezzapachowy. Wystarczy nasączyć nim szmatkę i przetrzeć powierzchnię, aby pozbyć się bakterii, wirusów i drożdży. Preparat dostępny jest też w postaci nasączanych ściereczek, lub można zakupić włókninowe czyściwo przeznaczone do nasączania. Płyn ten sprawdzi się tez na sali konsumpcyjnej do szybkiej dezynfekcji stolików. Alternatywą dla tego środka może być płyn Tenzi w spryskiwaczu DS1 GT,. Środek Tenzi należy jednak spłukać wodą więc polecamy go do sprzątania np po zamknięciu lokalu, lub do bardziej gruntownych prac.  

Porządek na sali

Kuchnia jest sercem każdego lokalu gastronomicznego, jednak klienci nie mają do niej wglądu. Czystość często oceniają na podstawie wyglądu sali, dlatego tutaj podobnie ważna jest dbałość o porządek. Podłogi na sali w większości przypadków są z innego materiału stąd i środek do mycia połóg należy zakupić inny.Polecamy Buzil Polybuz® Trendy T201, który rekomendowany jest do mycia gresu, paneli, zabezpieczonego parkietu czy płytek. Oprócz tego że, myje to dodatkowo nabłyszcza podłogi bez pozostawiania smug. Ma świeży i przyjemny zapach. Mycie podłóg czy to na sali czy w kuchni ułatwi zestaw speedy, który zagwarantuje bezdotykową obsługę mopa. Dodatkowo nakładkę z mikrofibry można prać w pralce przedłużając jej żywotność.

 

Toalety

Toalety to bardzo ważne miejsce w restauracji i tam trzeba także zadbać o odpowiedni komfort i higienę. Jako podstawowy środek do sprzątania sanitariatów polecamy uniwersalny koncentrat do Buzil Bucasan® Trendy T464. Płyn na bazie kwasu doskonale umyje WC, oraz wszystkie inne powierzchnie jak płytki ścienne, umywalki, armaturę – ponieważ nie uszkadza chromu. Dzięki świetnym właściwościom myjącym może być używany do codziennych porządków jak też i do gruntownego czyszczenia. Co ważne ma bardzo przyjemny zapach, który podkreśli czystość w łazience. A jeśli zależy Ci na stałym i przyjemnym zapachu to warto zdecydować się na odświeżacz powietrza np. wkładki zapachowe Tork, które można używać z dozownikiem lub bez.

 

Lustra i szyby

W restauracji nie można zapomnieć o powierzchniach szklanych. Okna do lokalu, przeszklenia, czy lustra powinny być nieskazitelnie czyste i lśniące. Buzil Buz® Windowmaster G525, zapewni ten efekt a dodatkowo zabezpieczy powierzchnię szklaną przed zbyt szybkim ponownym osadzaniem się brudu. Co istotne wysoko skoncentrowanym płynem możesz też myć ramy okienne, parapety, i powierzchnie laminowane.

 

Otwarcie lokalu gastronomicznego to wyzwanie, które początkowo może wydawać się trudne, ponieważ należy spełnić wiele warunków i dostosować się do rygorystycznych procedur. Jednak późniejsza satysfakcja wynagradza wszelkie trudy poniesione na początku. W przypadku, kiedy nie wiesz na jakie środki się zdecydować lub chciałbyś stworzyć plan czystości swojego lokalu i skorzystać z fachowej porady zapraszamy do kontaktu z naszym przedstawicielem, który pomoże przygotować Ci plan oraz doradzi wybór środków.

Daniel: 604 307 144.

email:sklep@swiat-sprzatania.pl 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl